Een proces wat voor de meeste mensen niet snel genoeg kan gaan! Maar wat is fysiologisch gezien nu realistisch?
Het herstelproces verloopt volgens de "HERSTELCURVE"
De ‘herstelcurve’, ook wel een ‘herstelcrisis’ genoemd, verwijst naar een tijdelijke periode waarin je je slechter voelt, voordat je je beter voelt, wanneer je start met een nieuwe behandeling of een leefstijl aanpassing. Naarmate jouw lichaam gifstoffen begint af te geven, de balans herstelt of de onderliggende disfunctie geneest, kunnen je symptomen verergeren of veranderen.
Dit blijkt ook vanuit de natuurgeneeskunde, waarbij het lichaam, tijdens het opruimen van gifstoffen of ziekteverwekkers, een kortstondige verergering van de symptomen veroorzaakt. Hier is hoe het in het algemeen werkt:
Door de behandelingen, mobiliseert je lichaam opgeslagen gifstoffen, die stoffen gaan vrijer door het lichaam circuleren.
Wanneer gifstoffen vrijkomen, kunnen ze tijdelijk symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, hoofdpijn, huiduitslag, spijs- verteringsproblemen of stemmingswisselingen. Dit kan het gevoel geven dat klachten erger zijn dan voorheen en waar we zien dat mensen die zich alleen focussen op hun pijn en niet op het einddoel, soms neerslachtig worden.
Deze fase waarin je soms het gevoel hebt dat het eerder slechter dan beter gaat, kan inderdaad ontmoedigend zijn, maar is vaak een teken dat het lichaam feitelijk stoffen opruimt die het lichaam niet langer dienen. Het is dan ook een tijdelijk iets en vereist geduld en vertrouwen.
Na deze fase, die in lengte varieert op basis van de individuele gezondheid en de intensiteit van het behandelplan, voel je je meestal aanzienlijk beter, naarmate jouw lichaam een nieuwe balans vindt.
Naarmate het herstel voortduurt, zouden de symptomen gestaag moeten verbeteren en, idealiter, verdwijnen!
Een vast tijdschema is hier niet voor. Ieder mens herstelt op zijn/haar eigen wijze en tempo. Het is afhankelijk van vele factoren.
Er is geen Quick-fix, vandaar dat wij niet kijken met een korte termijn blik! Als je een marathon wilt lopen, volg je een trainingsschema dat daar bij past. Een behandeltraject bij Gezondheidsgilde Chiropractie omvat doelen voor de langere termijn. Daarom is ons behandelplan voor jou daarop aangepast.
Wat verwacht jij vooraf van chiropractie?
Wees realistisch.. dysfunctie ontstaat niet ineens, symptomen wel. Zo kunnen symptomen ook ineens weer verdwijnen, maar blijft de dysfunctie aanwezig als je daar niets aan doet. Onze leefstijl heeft een groot effect op onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Dit werkt gelukkig twee kanten op! Een ongezonde leefstijl kan zorgen voor klachten en ongemak, maar een gezonde leefstijl ondersteund een gezond lichaam en een gezonde geest!
Als jij je passief opstelt en verwacht dat de chiropractor alles wel even voor je gaat oplossen, ga je voorbij aan je eigen kracht en verantwoordelijkheid. Voor een goed herstel, is het essentieel dat je actief een gezonde leefstijl omarmt en zelf zorgt dat je jouw lichaam het beste geeft, om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Het is een samenwerking.
De chiropractische behandelingen geven een basis voor herstel, het werk is ongeveer 10% van het hele proces, de rest van het werk (90%) doet je lichaam helemaal zelf, onder de juiste omstandigheden.
Als je de leefstijl stressoren die de klachten hebben veroorzaakt niet aanpakt, zul je altijd terugvallen in dezelfde patronen en blijven klachten terugkeren. Wij nodigen je daarom altijd uit om bewust en actief mee te werken voor een blijvend herstel!
Gezondheidsgilde Chiropractie / Klompmakerstraat 24, Assen / 0592-784 784 / info@gezondheidsgildechiropractie.nl
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.